söndag, mars 13, 2011

Glimtar från Rum och Trädgård 2011

Det hade inte precis infunnit sig några vårkänslor när vi kl 06 fredag morgon lämnade Sundsvall. Det såg ut så här. Snön hade singlat ner under natten igen...
Full av förväntan parkerade vi bilen och min stackars medresenär fick hoppa sig fram med kryckor runt några svängar vid Kistamässan innan vi till slut hittade till entrén. Ingen av oss tänkte på att det "kanske är en bit att gå innan vi kommer till ingången". Väl framme fick vi låna en rullstol och vi kunde andas ut och börja njuta av vårinspirationen!

Här fastnade jag länge länge  och återkom till flera gånger
 Slottsträdgården Ulriksdal http://www.rappne.nu/


Grova plankor, vackra färger och fyllt av vill-ha-saker

Härligt sprittande vårkänslor

Lite "snart är det påsk" blev det också. Härligt!

Montern av Gardeco gav mig mycket vårinspiration
de bjöd på vårligt härliga färger. Tulpanbuketten inlindad i brunt papper ger jag gärna bort

gardeco.nu



Väldigt vackra och inspirerande dukningar 

av Kristina Öhman, Valdermarsudde / Claes Carlsson, blomsteransvarig vid hovet.


Såååå vackert porslin
 

Ute fast inne - milda vackra skogsfärger - vackert i mina ögon


Köksträdgård och matglädje
är trots all trädgårdsinspiration den största behållningen från dagen,
Hannu Sarenström (författare och trädgårdsinspiratör) och Rune Kalf-Hansen (kock och matinspiratör)

Runes budskap är att gå till butiken och se vilka råvaror som finns - och att sedan tillaga maten till bordet därefter. Nya tankar för mig, som även om jag svänger om i recepten, oftast utgår från recept och sedan handlar. Visst är det många fler som borde tänka om och söka det närodlade och tänka ekologiskt i många fler sammanhang än bara då och då. Att ha möjlighet att plocka färska kryddor från den egna trädgården eller balkonglådan är en lyx som till fullo förgyller den goda vardagen.

(Jag ska slänga min teflonpanna och använda den gamla klassikern gjutjärnspannan)


http://www.molstaberg.se/
Ekologisk odlad lamm från Molstabergs Säteri
Närproducerat ekologiskt kvalitetskött direkt till din dörr
(tyvärr får oss här uppe i norr, så är leveransen endast i Stockholmsområdet)

Hur vackert är det inte med grönsakernas färger?
 
Med ekologiskt odlade råvaror lagade de till smakportioner till oss sugna mässbesökare. De förde ett lättsamt och underhållande samtal och under tiden svängde de till fantastiskt goda små underverk. Grillat lamm, stekt lamm, stekt majrova, persiljebuljong, bröd med avocado dekorerade med persilja och pesto, raskt kokad brysselkål med riven ost, flingsalt och kallpressad rapsolja.....

Fantastiskt gott allting. Jag är lyrisk och det stekta lammet är det godaste kött jag någonsin ätit mmmmmm

Ännu mer inspirerande i matens tecken - Från jord till bord
Norrby trädgård i samarbete med Rålunda gård

Jag avslutar dagens bildskörd med ett budskap som är väl värt att tänka på. Det vilade en  harmonisk atmosfär över denna mässa och kanske som en förrätt till varmrätten; mässan Nordiska trädgårdar. Om du missade Rum och Trädgård, och är trädgårdspassionist som jag, så är den full av inspiration! Det andas jord, vårfärger, glädje och vi är många som längtar efter vårsolen och att få sätta spaden i jorden.http://www.tradgardsmassan.se/ Temat för 2011 är PLATS FÖR SINNEN. TID FÖR GRÖNSKA. Tilltalar mig och jag gläds åt att få ha min nästa "julafton" där.

Hoppas du haft nöje av att resa med mig genom denna lilla tripp och hittat lite vårinspiration från bilderna.